149 obres en 9 llengües diferents participaren en l’edició del certamen d’enguany

Aquest dimarts 4 d’octubre, a l’auditori del Ministeri d’Educació de l’Equador, va tenir lloc la premiació del X Concurs Literari Dia del Llibre i de la Rosa en llengües indígenes, català i castellà. L’acte va tenir format híbrid, amb connexions internacionals, especialment amb Mèxic, i de forma presencial hi van poder assistir la major part dels guanyadors en llengües equatorianes, mentre que els guanyadors en les llengües mexicanes náhuatl i hñahñu ho van fer de forma telemàtica. L’acte va comptar amb la presència de diverses autoritats i representants d’institucions, i l’auditori de 230 places es va omplir principalment amb la presència d’estudiants de col·legis, rebuts per indígenes vestits en vestits típics flanquejant les portes.

Després de la salutació shuar , sota el guiatge de les dues mestres de cerimònies, en pai coca (llengua del poble secoya) i en castellà, es va passar a les paraules a les autoritats d’institucions organitzadores: Rómulo Antun, secretari Nacional de la Secretaría de Educació Bilingüe, va fer el primer discurs, seguidament van parlar Inés Díaz pel CNIPN, Iván Fernández, per la UNESCO, Javier Félix de la Fundació Pachamama, i, des de Mèxic, Marc Herraiz representant la Delegació del Govern català i Teresa Rota per part de l’Orfeó Català de Mèxic; Christian Costa, president del Casal Català de Quito, va cloure aquesta part de l´acte. Tot seguit, la interpretació del clàssic del rock català “Camins” per part del grup The Winkürs, va obrir pas a la premiació en si dels guanyadors d’aquesta edició, començant pels guardonats en llengües equatorianes presents a la sala, que vestits típicament anaven pujant a l’escenari i llegint fragments de les obres o dirigint unes paraules al públic. Tot seguit es va passar als guanyadors mexicans de forma telemàtica. L’acte es va acabar amb la felicitació a dos guardonats amb Menció d’Honor presents a la sala i amb l’actuació a l’escenari de la segona guardonada en llengua Tsa’Fiki.

La llista de premiats de la segona edició del concurs és la següent, i cal destacar el gran nombre de guanyadors de Mèxic, ja que els dos guanyadors en català i la guanyadora en castellà foren d’aquest país:

LlenguaGuanyador/aobra
SàparaLuciano Juan Ushigua SantiShimanu
ShuarAntun Gustavo Tunki TimiasNunkuy
TsafikiLuis Javier Jende AguavilTsa’chila
Cha’palaaSamuel Galo Añapa ChapiroFederación de centros chachi de Esmeraldas
KichwaRosa Azucena De la Cruz QuishpeÑawi mayllaypa Challay
NáhuatlVicente López MartínezHuitzolopochtli
HñahñuAlejandra Sandoval AndradeYa b’ede ya doni
CastellanoMireia Ginebra SerrabouLa quiero tanto
Català (narrativa breu)Iñaki Imanol Olalde VergaraVila laetizia
Català (narrativa llarga)José María Murià RouretEl dilema del retorn

Guardonats amb Menció d’honor en llengües indígenes equatorianes:

LlenguaAutor/aObra
ShuarMarco Saant MarianMisatak
Tsa’fikiMartha Fernanda Aguavil AguavilKua fu sona
Kichwa Kuyllur Saywa Escola ChachaloYuyashpa

Es preveu de publicar les obres guanyadores i de molts participants en diferents formats i àmbits.

×