Casal Català i del Països Catalans

de Quito

Un lloc de trobada i comunitat

Dolça Catalunya, pàtria del meu cor,
quan de tu s’allunya, d’enyorança es mor”.
Cançó de L’emigrant (1894), d’Amadeu Vives amb lletra de Jacint Verdaguer

Què es el Casal?

El Casal Català i dels Països Catalans de Quito és una associació cultural sense ànim de lucre reconeguda per la Generalitat de Catalunya com a Comunitat Catalana Exterior des de  l’any 1993. 

El casal té més de 35 anys d’història. Es considera que va néixer el 25 de juliol de 1987  gràcies a un grup de famílies catalanes molt unides que van voler mantenir viva la flama de la seva cultura i tradicions. Des de llavors, l’entitat ha anat ampliant el seu perfil i aportant a la vida cultural quiteña, i ha esdevingut una veritable porta de doble via entre la societat catalana i equatoriana. Podeu descarregar-vos en català o castellà el llibre d’història del Casal (vegeu notícia de Publicacions)

Des del primer Casal a l’avinguda de la Prensa, el Casal ha anat canviant de seu, actualment ens trobem a l’emblemàtic barri de la Mariscal.

 

Objectius 

Difusió

Difusió de la llengua i la cultura catalana a Quito.

Centre cultural

Català i equatorià integrat a la vida cultural quitenya i barrial

Enllaç

Som un nexe entre Catalunya i Equador.

Comunitat

Acollim als catalans que viuen a Quito, els enamorats de Catalunya i els Països Catalans i aquells qui volen saber-ne més.

JUNTA DIRECTIVA DES DEL 23 DE JULIOL DE 2022

A les eleccions de l'assemblea ordinària de dissabte 23 de juliol, hi va ser escollit com a nou president en Christian Costa-Woith, l'equip de la junta directiva en aquests moments és el següent:

Càrrecs:

President: Christian Costa-Woith

Vicepresident/a: Mateo Cueva Ortiz

Tresorer/a: Diego Jaramillo Albornoz

Secretària: Alisson Suárez Puzma

Vocals: Alba Uscocovich Vera

Sonia Torres

Jaume Pallerola Sorina

Verónica Cerón

 

TRANSPARÈNCIA, SUBVENCIONS REBUDES I MEMÒRIES DELS DARRERS ANYS

Per finançar bona part de les seves activitats i funcionament, el Casal rep ajuda econòmica  del Departament d'Afers Exteriors i Unió Europea del Govern de la Generalitat de Catalunya i en menor mesura del Ministeri de Treball, Migració i Seguretat Social d'Espanya. Tanmateix, estem treballant per a generar cada cop més autofinançament, i les aportacions dels socis són molt importants en aquest sentit.  Us facilitem un link on s'informa de les ajudes rebudes d'aquests darrers dos anys i la memòria d'activitats fetes (vegeu-los a: Subvencions i memòria 2022,  Subvencions i memòria 2023)

 

Activitats destacades

Algunes activitats destacades des de la nostra fundació:

 • Mostres de Cinema Català anuals des de 2005, des de fa diversos anys amb la cinemateca de la Casa de la Cultura.
 • Fires i activitats pel Dia Mundial del Llibre, com el concurs literari Dia del Llibre i de la Rosa des de l’any 2004 al 2011, en castellà, kichwa i català, amb la participació de la UNESCO, Ministeris de cultura i educació, PUCE, IEPI, IPANC. El concurs s’ha reprès el 2020.
 • Fires, com les del Dia del llibre, la Pichinchano-Catalana o l’ ExpoCatalunya 2000, fira cultural-empresarial ecuatorianocatalana a l’hotel Marriot, organitzada amb l’antiga l’ACEN (Associació Catalano Equatoriana de Negocis)
 • Exposicions: des de Dalí a Gaudí o exposicions de pintura i literatura catalana en general, entre altres , exposades en espais com ara el Centro de Arte Contemporáneo o el Centro Cultural de la Universidad Católica o el mateix Casal, com la de Nelson Roman, gran pintor avantguardista equatorià.
 • Setmanes Culturals Catalanes
 • Cursos de català ininterromputs des de l’any 2000 i seu d’exàmens de certificat oficial de català des de l’any 2005 a través de la seva Escola de català.
 • Organització de concerts de grups, cors i cantautors catalans com els de Joan Isaac, soci d’honor del Casal.
 • Tallers, cursos i seminaris de diverses temàtiques, des de teatre, danses, arquitectura a cuina, manualitats o escriptura creativa. A vegades amb professors/as o ponents portats de Catalunya.
 • Festes tradicionals catalanes i també equatorianes.
 • Rebudes a personalitats i autoritats de Catalunya i l’Equador.
 • Publicació de la revista bimensual La Barretina.
 • Casal fundador juntament amb els altres casals d’Equador del projecte radialtelemàtic Casals en Xarxa
 • Sessions de cineclub Cinema Casal juntament amb la Cinemateca Nacional Ulisses Estrella de la Casa de la Cultura Ecuatoriana i la Red de cineclubes ecuador . Activitat telemàtica des de l’inici de la pandèmia, amb cinefòrums amb artistes del cinema d’ambdues cinematografies.
 • Programa infantil telemàtic bimensual Xocolata i Contes dins la programació de Casals en Xarxa, amb la col·elaboració d’Àngel Daban i Noè Rivas i altres Casals

 

Escriu-nos

per a participar als nostres projectes o proposar-nos nous projectes

×