ALTRES PROJECTES

Com a Casal impulsem i formem part de diversos projectes

Penya Barcelonista de Quito

Assemblea Nacional Catalana

Assemblea Nacional Catalana d'Equador

CONCURS LITERARI

Oberta la 9a convocatòria en català, llengües indígenes de l’Equador i castellà

XOCOLATA I CONTES

Programa d’animació infantil amb contes, cançons i molta xocolata.

CINEMA CASAL

Un espai de trobada entre els cinemes equatorià i català
Radio America Barcelona RAB

Casals en Xarxa  

El maig el 2020 els 3 casals d’Equador van impulsar aquest projecte amb la idea de poder enfortir la vinculació de les comunitats catalanes i dels catalans de l’exterior en general en un moment en què es fa més que mai necessària la nostra col·laboració i sinergia. La idea va quallar, i s’han anat sumant al projecte, de manera natural,  molts d’altres casals i catalans de l’exterior: a la programació setmanal dels dijous ens hi trobem catalans de l’exterior de diferents països i Casals , especialment americans, tant de Llatinoamèrica com d’Estats Units o Canadà. 

 En aquests inicis, el caràcter del projecte és sobretot comunicatiu i d’espai de trobada. La programació dels dijous es transmet per les xarxes gràcies al suport tècnic del Casal de Guayaquil i també els dimarts a la Radio Amèrica Barcelona.  Els dijous s’han convertit en un veritable espai de trobada de catalans a l’exterior, en un “think tank” ben interessant. 

La programació dels dijous inclou ara mateix dos programes, que normalment s’alternen: QUI SOM, on es presenta un casal o entitat de l’exterior, i PUNT DE TROBADA, en què ens trobem amb una personalitat de la Catalunya exterior o interior.

Escola Shungu Manda

S

hunguManda neix com un projecte d’intercanvi cultural i pedagògic. No som una escola formativa en el sentit estricte, sinó una plataforma de sinergies amb altres experiències formatives amb les quals col·laborar conjuntament i enfortir-nos. Compartim coneixements, infraestructura, xarxes i, principalment, processos alternatius d’aprenentatge. Partim de la nostra experiència prèvia en ensenyament de llengües i diversifiquem la nostra activitat cap al teatre, la dansa contemporània, el ioga, la fotografia o el periodisme, amb l’interès d’unir a persones interessades en processos no formals d’aprenentatge, lliures de sistemes d’avaluació institucionalitzats.

En aquest camí, emprenem viatge de la mà de projectes com el Casal Català i la Escola de Català a l’Equador, portats per la comunitat catalana a l’Equador i amb dues dècades de difusió de la llengua i la cultura catalanes. Centenars de persones s’han format en aquest espai abans de viatjar a Catalunya per a continuar la formació en universitats catalanes, a la recerca de feina o per interès per la cultura.

En aquesta col·laboració interlingüística i intercultural, comptem amb l’organització Tinkunakuy en l’aprenentatge de la llengua i cultura kichwa. Les nostres altres contraparts, dins dels llenguatges alternatius com la dansa són el Laboratori Coreogràfic, organització independent que ha emprès projectes artístics molt reeixits com l’obra “La ciudad de las mujeres innobles” conjuntament amb “El sótano de Nijinsky”, espai que es dedica al trasllat de tècniques somàtiques, expressions escèniques i desenvolupar processos creatius. La fotografia és una altra de les branques formatives a càrrec de la Tecla-R, un mitjà digital elaborat per a persones sensibles i interessades en un format de periodisme crític i independent, sense condicionaments polític partidistes, econòmics, religiosos o patriarcals. I el projecte La Fulana revista satírica s’hi uneix i proposa interessants formacions sobre la construcció d’un periodisme que s’acosti als barris, a les persones que volen començar a formar el seu propi diari.

El “Shungo” o “shungu” és el cor en quítxua, per això aquest projecte neix des del cor (“manda”=des de), des del cor humà i des del cor del món, de l’Equador, perquè és un projecte amb arrels orgulloses, amb identitat. És un projecte en el qual el “shungu”, el cor, mana! És un projecte que neix amb vocació de ser “Escola”, així, en català, en honor al seu origen i a la gran tradició de pedagogia activa catalana. Amb vocació d’aprendre ensenyant, o viceversa, de créixer intercanviant coneixements, de treballar en xarxa de forma horitzontal per a fomentar el capital social, humà.

Escriu-nos

per a participar en els nostres projectes o proposar-nos-en de  nous

×